Friptură de pui cu ierburi aromatice

Mod de preparare

1. În prima fază stoarceți zeama unei lămâi stropiți bine puiul cu ea (interior și exterior). Apoi asezonați-l din abundență cu sare și piper negru proaspăt măcinat și lăsați-l la macerat timp de 30 de minute pe masa de bucătărie.

2. Între timp pregătiții crema de unt aromat. Într-un mic bol pune-ți untul moale, sare, piper (după gust), usturoiul zdrobit și ierburile aromatice tocate. Răzuiți coaja de la 1/2 de lămâie și am adăugat și 3 lingurițe de zeamă de lămâie. Amestecați totul bine.

3. Adăugați o parte din crema de unt sub pielea pieptului puiului iar cu restul am uns bine de tot puiul (interior și exterior).

4. În interiorul puiului se pune o lămâie tăiată în sferturi, vreo 10 căței de usturoi precum și câteva crenguțe de ierburi aromatice. Picioarele puiului se pot trece prin fanta creată chiar de producător pentru a sta lipite în timpul coacerii iar aripile se pliază. Nu mai este nevoie să legăm puiul cu sfoară.

5. La cuptorul încins la 220 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta înaltă la cuptoarele pe gaz.

6. Într-o tavă mare de friptură (cu pereți mai înalți)  se așază puiul asezonat, ca să nu stea în sos și să se rumenească și dedesubt. În jurul lui se adaugă cartofii cruzi (decojiți și tăiați în sferturi sau jumătăți) precum și 3-4 căpățâni de usturoi secționate transversal. Peste se asezonează cu sar și usturoiul și puțin ulei de măsline.

7. Iar în tavă se toarnă 2 cești de apă caldă, după se pune friptură la cuptorul pre încins fără să o acoperiți cu folie sau capac. Timpul de copt friptura de pui 40 de minute la 220 C. În acest răstimp am verificați de 2 ori nivelul de lichid (se poate completa cu apă dacă scade excesiv). 

Una dintre cele mai simple rețete   este friptura de pui la cuptor iar rezultatul este unul fabulos: un pui cu piele rumenă, cu carne fragedă și suculentă, impregnată de arome de usturoi, cimbru, rozmarin, oregano, salvie și alte ierburi aromatice.

Ingrediente

-1 buc. pui

- sare, piper

- zeama de la o lămâie

- 1 lămâie tăiată în sferturi

- 8-10 căței de usturoi (1 căpățână)

Pentru untul aromat:

- 75 g unt moale, la temperatura camerei

- sare, piper

- ierburi aromatice proaspete sau uscate: cimbru, cimbrișor, rozmarin, oregano, salvie, ceapă mică

- 2 căței de usturoi zdrobiți

- 3 lingurițe zeamă de lămâie

- coaja rasă de la ½ lămâie

În plus:

- 1 kg de cartofi

- sare, un pic de ulei de măsline

- 3-4 căpățâni de usturoi