CHEESECAKE REȚETA CLASICĂ

Mod de preparare

1. Pentru început, se pregătește o forma cu pereți detașabili de 24 cm. diametru: se unge bine cu unt, opțional se acoperă fundul cu un disc potrivit ca dimensiune de hârtie de copt, bine unsa cu unt si ea.

Se pornește cuptorul si se fixează la 200 de grade Celsius.

2. Biscuiții se sfărâma fin, ca pesmetul si se pun într-un castron. Se topește untul si se toarnă peste biscuiții la care  s-au adăugat si cele 3 linguri de zahar.

3. Se amesteca cu grija biscuiții cu untul topit. Ceea ce se obține nu trebuie sa semene cu o pasta, cu un aluat, vor fi pur si simplu firmituri de biscuiți impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezește). Se toarnă in forma pregătită.

4. Se presează cu grija biscuiții in forma, creând un strat uniform pe fund si de jur împrejur, la o înălțime de aproximativ 4 cm. Va recomand sa va folosiți de o cană cu fundul plat sau chiar de degete, dar cu mana înfășurată într-o pungă de plastic.

5. Se da forma cu blatul de biscuiți in cuptorul preînchis la 200 de grade Celsius pentru 8-10 minute, pana devine ușor auriu pe margini, apoi se scoate iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.

Preparare Cheesecake clasic – pregătire compoziție de cheesecake

6. Dacă se folosește vanilie naturală, se despică păstaia, se răzuiesc semințele si se pun într-o crăticioară în smântâna pentru frișcă măsurată (150 de ml.). Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc, se umfla ca orice e din lapte) timp de încă 10 minute. Se lasă să se răcească, se scoate păstaia.

7. Crema de brânza împreună cu zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat câteva minute bune, până se omogenizează foarte bine, de câteva ori va fi nevoie să se desprindă compoziția de pe pereții vasului cu o spatulă, apoi se va continua sa se bata. Se adaugă smântâna și se bate în continuare pana când compoziția devine cremoasa; deodată cu smântâna se adaugă si aromele (daca folosiți esența de vanilie sau zahar vanilat, la fel, coaja de citrice). Pe rând, se adaugă câte un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare apoi se adaugă si următorul (poza 3). Compoziția finală trebuie să fie netedă și spumoasă.

Dacă folosiți brânza de vaci, aceasta trebuie în prealabil dată prin sita sau lucrata cu blenderul de mana câteva minute, sa devina foarte fină, apoi se omogenizează perfect cu smântâna (300 de grame) grasa. După aceste operații preliminare, se continua conform paragrafului de mai sus. 

8. Se toarnă crema peste blat, se nivelează ușor si se da la copt in cuptorul încins la 150 de grade Celsius (aveți grija sa nu fie încă prea fierbinte cuptorul – după coacerea blatului – caz in care crema va avea tendința sa crape la suprafața, dacă temperatura e prea mare).

9. Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, pana când marginile sunt ușor ridicate iar mijlocul încă tremura puțin. Daca are cumva tendința sa se ardă/rumenească deasupra, reduceți puțin focul si acoperiți suprafața cu o coala de hârtie de copt umezita cu apă.

Nelipsit din cofetării ,  CHEESECAKE-UL   a dobândit  în ultimii ani  un prestigiu indiscutabil pe plan mondial, potrivindu-se de minune pentru orice ocazie festivă.

Ingrediente

Crusta (blat) din biscuiți:

  • 300 g biscuiți digestivi sau cu cacao
  • 120 g unt topit cu min 80% grăsime

Crema de brânza pentru cheesecake:

  • 1 kg cremă de brânza (Philadelphia, Almette, Goldessa, K-classic)
  • 350 g zahăr pudră
  • 25 g amidon
  • 1 lingură bună de extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie
  • 5 oua întregi
  • 120 g smântâna acrișoară (cu min. 20% grăsime) sau smântâna dulce pentru frișcă (cu min 30% grăsime)
  • 1 linguriță coaja rasă de lămâie (opțional)

Topping de fructe:

  • 500 g cireșe sau vișine fără sâmburi sau fructe de pădure congelate
  • 100 g zahăr
  • 220 ml apă
  • 15 g amidon  (o lingură)
  • câțiva stropi esență de migdale