Sufleu de ciocolată

Mod de preparare

1. Pregătiți 3 forme cu volumul de 175 ml, ungându-le cu unt într-un strat uniform și apoi tapetând-le cu zahăr tos.

2. Porniți cuptorul și fixați-l la 190 de grade Celsius, apoi cântăriți cu grijă toate ingredientele. Atenție cu albușurile și gălbenușurile, întâmplător, s-a potrivit că cele 3 gălbenușuri să cântărească exact 45 de grame, dar e foarte posibil să trebuiască să se scoată sau să se adauge puțin din cantitate pentru a avea gramajul exact. Pentru sufleuri reușite, e esențial să se respecte gramajul.

3. La început cu vârful degetelor, apoi cu o spatulă flexibilă, amestecați untul moale cu făină și sarea, așa încât să nu se mai vadă urme de substanță uscată. Eu am folosit sare Maldon, o sare de o calitate foarte bună iar sufleul a fost perfect pentru gustul meu și al familiei mele. Dacă nu apreciați contrastul de gust dulce/sărat reduceți sarea (puteți chiar să o eliminați).

4. Într-o crăticioara se pun laptele și 50 de grame de zahăr tos. Se înfierbântă laptele aproape până să dea în fiert, apoi se adaugă untul omogenizat cu făină și se amestecă energic până se obține o baza omogenă, fără cocoloașe. Se oprește focul și se adaugă ciocolată în bucățele cât mai uniforme, amestecând până se topește complet. După ce ciocolată s-a topit, se adaugă extractul de vanilie și gălbenușurile, amestecând bine până când se obține o crema fină și omogenă, baza de ciocolată pentru sufleu.

Un desert franțuzesc extrem de popular, sufleul de ciocolată este gustarea perfectă atunci când ai pofta  de „ceva bun” pune stăpânire pe tine.

Ingrediente

 90 de grame de ciocolată cu minimum 70% conținut de cacao

- 125 de grame de lapte

- 25 de grame de faină

- 25 de grame de unt cu minimum 80% grăsime

- 65 de grame de zahăr tos

- 75 de grame albuș crud (cam de la 3 ouă)

- 45 de grame gălbenuș crud (~3 gălbenușuri)

- 1 linguriță extract de vanilie

- 5 grame de sare de bună calitate (dacă nu apreciați contrastul dulce/sărat reduceți sarea până la nivelul tolerat de dv, de exemplu un praf)

- în plus: unt pentru uns formele, zahăr tos pentru tapetat formele