Prăjitura inteligentă

Mod de preparare

1.Separați cu grijă albușurile și gălbenușurile, astfel încât niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în albușuri. 

2.Bateți gălbenușurile, zahărul tos, zahărul vanilat și o lingură de apă cu mixerul până se vor transforma într-o compoziție pufoasă și albicioasă.

Adăugați neapărat zahărul vanilat. El va aromatiza prăjitura, mascând gustul și aroma ouălor.

3.Adăugați treptat făina cernută. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe, folosind mixerul.

4.Adăugați untul topit și răcit până la temperatura camerei. Amestecați.

5.Adăugați treptat laptele cald. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat lichid, precum cel pentru clătite.

6.Bateți albușurile cu un praf de sare până la apariția vârfurilor persistente, folosind mixerul.

7.Încorporați treptat (în 3-4 etape) spuma de albușuri în aluat, amestecând cu telul, prin mișcări rapide, circulare, orientate de jos în sus. Nu trebuie să amestecați până la omogenizarea completă: pot rămâne câțiva fulgi de albuș pe suprafața aluatului.

8.Transferați aluatul într-o tavă întreagă, nedetașabilă, unsă cu unt. 

9.Coaceți prăjitura timp de aproximativ 50 minute, până se va rumeni foarte bine, în cuptorul preîncălzit până la 160-170°C‌ (programul jos-sus, pe raftul inferior celui mijlociu).

10.Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

11.Apoi separați-o de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire sau al unei spatule subțiri și răsturnați-o pe un tocător. După aceasta trebuie să o răsturnați încă o dată pe un platou, ca să o așezați în poziția inițială.

12.Porționați-o și serviți-o cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

În timpul coacerii prăjitura inteligentă se separă singură în 3 straturi: blat pufos, cremă lichidă și cremă densă. Categoric va fi pe placul celor care iubesc deserturile cremoase.  

Ingrediente

-4 ouă mari (la temperatura camerei);

-115 g de făină;

-115 g de  unt 82%;

-500 g de lapte cald

-130 g de zahăr;

-20 g de zahăr vanilat;

-un praf de sare;

-o lingură de apă.